DSC01092.JPG

Slide 1

DSCF0906.JPG

Slide 2

DSC00943.jpg

Slide 3

oktober 104.jpg

Slide 4

Staatssecretaris Jetta Klijnsma op bezoek


Staatssecretaris Jetta Klijnsma op bezoek in Harlingen bij een project dat als doel heeft om jongeren voor het vakmanschap te behouden.

Scheepswerven in de omgeving van Harlingen en Franeker hebben op dit moment grote problemen met het vinden van goed opgeleide mensen. Om dit probleem op te lossen hebben de school en het bedrijfsleven de samenwerking met elkaar gezocht. De Maritieme Academie Harlingen en scheepswerf Talsma kochten zo samen een oude ijzeren Tjalk uit het jaar 1915, "de Jonge Douwe". Jongeren met zoals dat wordt genoemd,´een grote afstand tot de arbeidsmarkt´, knappen het schip momenteel op. Ze worden daarbij intensief begeleid door ervaren scheepsbouwers. Ze kunnen zo kijken of ze het wat vinden om tot scheepsbouwer te worden opgeleid. Als dat zo is kunnen de deelnemende jongeren bij de Academie terecht voor een echte opleiding.

Een van de jongens van de opleiding vertelt tegen de staatssecretaris: "Ik ben op mijn dertiende van school gegaan. Ik had allerlei problemen en kwam vaak met jeugdzorg in aanraking. Ik ben bij een boer gaan werken. Ik heb eigenlijk van alles gedaan. Uiteindelijk belandde ik in de garnalenvisserij. Dat heb ik anderhalf jaar volgehouden. Maar ja, met de kustvisserij ben je steeds drie maanden van huis. Ik kreeg heimwee en trok het niet meer. Toen zat ik ineens zonder werk, een half jaar lang. Dit is mijn kans om een opleiding af te maken en een papiertje te halen." Klijnsma snapt ´m: "Goed dat je deze kans pakt, want het is met jou niet over rozen gegaan."